0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Na Ne

Nagy János Yancha

Nagy János Yancha
hardrock.hu.jpg

Yancha (ejtsd: Jancsa) zenei tanulmányait a salgótarjáni Kodály Zoltán Általános Iskolában és a Váczi Gyula zeneiskolában kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán folytatta jazz-zongora, zeneszerzés szakon. Tanárai Süle László, Farkas Mihály, György Ákos, Gonda János, Binder Károly és Faragó Béla voltak. 1990-1991-ben a debreceni református Kántorképzőben tanult, Berkesi Sándor növendékeként. A főiskola elvégzése után Dévai Tibornál folytatott klasszikus zongora tanulmányokat.

Tagja volt többek közt a Fusio (1989-1991), a Fortinbrass Kvintett (1990-1993), a Kőszegi Imre Kvartett/Kvintett (1992-1994), a Borbély Műhely (1998-2002) és a 9:30 (1996-2009) együtteseknek; jelenleg is tagja az In Line (1996-), a European Mantra (2000-), a Monamo (2011-), a Balkan Union (2016-) és a Djabe (2016-) zenekaroknak.

A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolának 2007-től 2012-ig, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének 2011-től tanára. Előtte a pomázi Teleki–Wattay Művészeti Iskolában tanított 1994-től 2009-ig. 2008-ban felkérték az alapfokú jazz-zongora főtárgy és a zongora melléktárgy tantervének megírására. 2012-ben megjelent “Jazz-zongora I.” című tankönyve. 2013-ban szintén az MZMSZ felkérésére kidolgozta az alapfokú jazz-zongora oktatás módszertanát. 2010-óta a Balatonfüredi Világzenei és Improvizációs Tábor művészeti vezetője. 2014-ben megjelent a “Jazz zongora II.”, a tankönyv folytatása is.

Saját trióját (Hard Line Trió, később Nagy János Trió néven) 1994-ben alapította. Az együttes tagjai Yanchán kívül jelenleg: Frankie Lato – hegedű és Joubert Flóra – dob. Korábbi tagok: Lutz János – bőgő (1994-1997), Horváth Balázs – bőgő (2000-2008), Tiba Sándor – dob (1994-1997), Baló István – dob (2000-2002), Szendőfi Péter – dob (2002-2008), Kovács Tamás – ütőhangszerek (2008-2009). A trióval a 2001 évi Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal. A Gramofon Magazin kritikusai a koncertet “az Év jazz-eseményének” választották. 2002 májusában Dewey Redman volt az együttes partnere.

Számos hazai és külföldi fesztivál fellépője, aki olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Al Di Meola, Alex Acuna, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Dominiqe Di Piazza, Kim Plainfielad, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Mike Stern, Paco Sery, Shankar Lal, Sangoma Everett, Tony Lakatos, Vinx, Winston Clifford, Dresch Mihály, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor, Szakcsi Lakatos Béla, Lakatos „Ablakos” Dezső, Tomsits Rudolf, Dés László, Mohai Tamás, Zsoldos Béla, Lattmann Béla, Csepregi Gyula, Vasvári Pál.

Szólistaként, hangszerelőként és stúdiózenészként számtalan lemezen és koncerten működött már közre a hazai zenei élet különböző stílusú előadóival, többek közt Ágnes, Almási Enikő, a Romantic, Csepregi Éva, Horgas Eszter, Balázs Fecó, a Bikini, Jamie Winchester, Hrutka Róbert, Gerendás Péter, Herczku Ágnes, Lovász Irén, Malek Andrea, Szentpéteri Csilla, a Weiner-Szász Kamarazenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lemezein.

2002-ben a szegedi Kövér Béla Bábszínház felkérésére írt “Hasbeszélő” című egyfelvonásos operáját 2003 novemberében mutatták be, 2005 novemberében pedig a budapesti Millenáris Park tűzte műsorára.

1989 óta a Budapest – Pestszentlőrinc – Ganzkertváros Református Egyházközség kántora. 2002-ben Szerényi Béla tekerőlant művésszel és Kóta Judit énekessel megjelentették a “Szívemet Hozzád emelem “című albumot, melyen régi magyar református énekeket dolgoztak fel. 2005-ben ”Adj már csendességet” címmel a második albumuk is elkészült.

„Reformátusként úgy gondolom a zene Isten ajándéka, ha pedig az, akkor az Ő dicsőségére kell vele élnünk. Igyekszem ezt a gondolatot szem előtt tartani mindig mikor a zongorához ülök, tudásom legjavát adni de mindig tudni azt, „nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”. Református hitünket felvállalni jó és nélkülözhetetlen eszköz keresztény életünkben. Ezáltal lesz világos, hogy kik vagyunk, mit akarunk és mit kell tennünk.” – Nagy János Yancsa

2003-ban Malek Miklós billentyűssel közösen feldolgozták Bizet “Carmen” című operáját. Átiratukban egy új mű született, mely a jazz, klasszikus és kortárs zene izgalmas ötvözete. A darab bemutatóján Al Di Meola gitárművész is közreműködött. A művet Horvátország világhírű római kori amfiteátrumában, a pulai amfiteátrumban (Pula Arena) is bemutatták. A mű új részeihez Parádi Andrea írta a szöveget.

2004-ben Pálhegyi Máté fuvolaművésszel alapította meg a Free Style Chamber Orchestra elnevezésű formációját. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású, 22 fős zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt fafúvósokkal kiegészítve. Az együttes nevéhez kötődik többek közt a “Concerto tekerőlantra, kamarazenekarra és jazz-combóra” és a “Concerto dudára, tekerőlantra, kamarazenekarra és jazz-combóra” című műveinek ősbemutatója. 2019 októberében a budapesti Művészetek Palotájában lesz az együttes fennállásának 15. évfordulója.

Elek Szilvia csembalóművésznő felkérésére két csembaló darabot írt “Pannon-kelta ballada” és “Pannon-kelta tánc” címmel. Az utóbbi elhangzott a 32. Korunk Zenéje Fesztivál keretén belül.

2007 júniusában került bemutatásra a Művészetek Palotájában “Impressziók négy harsonára, zongorára és ütőhangszerre” című 50 perces darabja a Four Bones harsona kvartett, Palya Bea és Kovács Tamás előadásában. Zenei vezetőként dolgozott az Új Színházban a “Kávé habbal” című darabban.

2010-ben Szirtes Edina Mókus hegedűművész, zeneszerzővel, és Mogyoró Kornél ütőhangszeressel létrehozták a Monamo nevű formációt. Ezzel az együttessel igen széles műfajú repertoárt játszanak, melynek egyik vonulata szintén magyar protestáns énekek feldolgozásai. 2012-ben “Ne hagyj elesnem” címmel jelent meg első albumuk a Luther Kiadó gondozásában. 2014-ben pedig a kortárs költők verseit tartalmazó “Lélekvesztő” CD-t készítették.

2011-ben a Nemzeti Kulturális Alap alkotói támogatásában részesült “Concerto dudára, tekerőlantra és kamarazenekarra” című darabjának megírásáért, melynek bemutatója 2012 februárjában volt a Művészetek Palotájában.

2012-ben betegsége (SM) rövidebb időre pihenőre kényszerítette, de még ebben az évben megjelentette Frankie Latio hegedűművésszel a Liszt és Debussy darabokat tartalmazó “Classic and Jazz” című albumot, majd egy londoni szóló és trió meghívásnak engedve a két koncert felvételéből válogatva a “Janos Nagy in London” című lemezt. Az élő felvételeken rajta kívül Arnie Somogyi bőgős és Winston Clifford dobos hallható még.

2012. február 18-án Németh Alajos felkérésére részt vett a Bikini együttes 30. évfordulója alkalmából rendezett nagy koncerten Papp László Budapest Sportarénában, melyen nem csak billentyűzött, hanem ő is hangszerelt.

Szintén 2012-ben többször felléptek Indiában László Attila együttesével a neves zeneszerző Ilaiyaraaja estjein és Londonban szimfonikus zenekarral felvették a “Nee Thaanae En Pon” című film zenéjét.

2015-ben az Alba Regia Fesztivál szervezésében trióban adott koncertet Klim Planfield dobossal és Dominique Di Piazza basszusgitárossal. A koncert nagy egymásra találás is volt. Egy évvel késő immáron Janos Nagy Experiment néven Dominique Di Piazza, Borlai Gergő dobos és a francia Xavier Dessandre Navarro ütőhangszeressel adtak országos turnét.

2016-tól a Balkan Union és a Djabe együttes billentyűse. A Balkan Union zenekarral felléptek a Nisville Jazz Fesztiválon Mike Stern gitárossal, több nagysikerű koncertet adtak Fausto Beccalossi harmonikaművésszel. A Djabe együttessel rendszeresen közösen koncerteznek Gulli Briem dobossal, a Mezzoforte alapító tagjával és a Genesis legendás gitárosával Steve Hackett-tel. Yancha csatlakozása óta három közös albumuk jelent meg (It Is Never The Same Twice Miskolc/Budapest 2018, Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes 2018), a két önálló Djabe album (New Dimensions Update Live 2017, Flow 2018) mellett.

Koncertezett és turnézott már az Amerikai Egyesül Államokban, Angliában, Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Görögországban, Horvátországban, Indiában, Izraelben, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Macauban, Montenegróban, Oroszországban, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában is.

Zeneszerzői tevékenységében fontos helyet foglalnak el a magyar kulturális értékek terjesztését szolgáló művek. Olyan animációs filmekhez készített lírai hangvételű kísérőzenét, mint a Mosonyi Aliz “Mesék Budapestről” című gyerekkönyv feldolgozása, és a magyar kultúrtörténet varázslatos figurájának, Hanyi Istók történetének feldolgozása. Jelenleg a “Béla” című film zenéjén dolgozik, mely a magyar származású filmszínész Lugosi Béla életét mutatja be, Tóth Roland rendezésében.

A Nagy János Trió jelenlegi felállása Nagy János “Yancha” –billentyűs hangszerek, Frankie Lato – hegedű és Joubert Flóra – dob. 2018 tavaszán jelent meg a “Debussy 100” című CD-jük, Vincent Mascart francia szaxofonművész közreműködésével. Az év novemberében pedig “Yancha” címmel új albumuk, melyen neves vendégművészek: Dominique Di Piazza – basszusgitár és Mike Stern – szólógitár is hallhatók.

“A Yancha szó japánul “csintalant” jelent, a csintalan, pajkos gyerekekre szokták mondani. Azt hiszem játék közben leginkább ez a hozzáállás jellemez. Erre törekszem, a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a rosszalkodásra. Nem emlékszem, mikor akartam zenész lenni, mikor kezdődött. Azt tudom, hogy a tipikus mi leszel, ha nagy leszel kérdésre először zenebohóc volt a válaszom. Szóval a zene mindig a játékot, a pajkosságot jelentette. Bármennyire is komoly és az életem a zene része, ha kell, bármikor elviccelem.” – Nagy János Yancsa

Related Nevek