0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Va Vi Vu

Varga Bence /Glasso/ éneklő poharak

Forrás: facebook.com

Az éneklő poharak megszólaltatója, Varga Bence (Glasso) a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatott zenei tanulmányokat, majd a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében szerezte meg zenetanár-kamaraművész diplomáját. A tanulás mellett a Győri Ütőegyüttes oszlopos tagjaként gyűjtött tapasztalatot a legkülönbözőbb ütős hangszereken. A mai napig számos zenekarban és együttesben megfordult, és nemcsak műveli, de tanítja is a zenélést, hiszen jelenleg is a mosonmagyaróvári Mosonyi Mihály Zeneiskola ütőtanszakának tanára. „Varga Bence /Glasso/ éneklő poharak” bővebben

Varga János Project

Varga János Project
Varga János Project
Forrás: https://vargajanos.hu/

Varga János zenei pályafutása az East együttes alapítótagjaként (zeneszerző-gitáros) indult 1975-ben. Szerzőként részt vett zenei kiadványok készítésében (East lemezek, Crack Orchestra), írt balettzenét (Az áldozat), létrehozott avant-garde zenei csoportot (Art Reaktor), a német Sonoton Music Library, ma is gondozza szerzői lemezét (Into The Light), nemzetközi csoporttal közös szerzeményekből álló kiadványt jelentettek meg (Energy Project), közreműködött vendégként, vagy tagként zenei felvételeken (HBB lemezek, Gitárpárbaj, Meeting Point), készített vizuális művekhez zenét, műsorokhoz számos főcím zenét (Magyar Millennium, Kossuth Klub, Közéleti Ütköző, Összkép stb.). „Varga János Project” bővebben

Varga Judit

volksgruppen.orf.at

 

Varga Judit (Győr, 1979. január 12. –) Erkel Ferenc- és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, egyetemi oktató.

A klasszikus kortárs zenék mellett film- és színházi zenék szerzője, aki szólózongoristaként és kamarazenészként is megfordult számos országban és rangos fesztiválokon. Keresi az új impulzusokat mind zenéjében, mint az oktatásban. Tanulmányainak, munkásságának két fő helyszíne: Bécs és Budapest „Varga Judit” bővebben

Varnus Xavér/orgonaművész/

kultuvilag.blogstar.hu

Budapest, 1964. április 29. Magyar-Kanadai orgonaművész.
Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; valamint a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.
1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult.
Az 1990-es években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt. „Varnus Xavér/orgonaművész/” bővebben

Virágh András Gábor

likebalaton.hu

Virágh András Gábor (Budapest, 1984. szeptember 25. –) Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, orgonaművész.

2010 májusa óta a budapesti Szent István-bazilika orgonaművésze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (2014-) és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar oktatója (2010-2014), ahol zeneszerzés alapjai c. tantárgyat, szolfézs-zeneelméletet, formatan és analízist, illetve hangszerelést tanít. 2013-2016-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés DLA programjának hallgatója volt.

Első tanárai Virágh Endre, Virágh András (orgona) és Koloss István (zeneszerzés) voltak. 1998-tól 2010-ig a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom orgonistája és korrepetitora volt. 1999-ben felvételt nyert a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba, ahol orgonatanára Elekes Zsuzsa, zeneszerzés tanára Fekete Győr István volt.

A 2003-2004-es tanévben a Bécsi Zeneakadémia orgona szakos hallgatója volt Peter Planyavskynál, a Bécsi Stephansdom akkori orgonistájánál. 2004-től 2009-ig a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának orgona szakos hallgatója volt dr. Karasszon Dezsőnél, dr. Kovács Szilárdnál és dr. Jakab Hedvignél, valamint 2005 és 2009 között a Berkesi Sándor által vezetett Kollégiumi Kántus korrepetitora és orgonistája volt. Orgonaművész-, tanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg. 2013-ban a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán diplomázott Fekete Gyula osztályában.

Eddigi szakmai tevékenységét két hazai orgona-, valamint három hazai, ill. három nemzetközi zeneszerzés versenygyőzelem fémjelzi, amelyek közül kiemelkedik a 2006-ban, Los Angelesben kiírt nemzetközi zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, ahol a zsűri további díjakat nem adott ki, a 2008-ban, Nagyváradon kiírt zeneszerző pályázaton elért I. helyezése, valamint az Ausztriában minden évben megrendezésre kerülő ISA (International Sommer Akademie) 2012-es nemzetközi zeneszerzés versenyen elért első helyezése, ahol a zsűri szintén nem adott ki további díjakat.

2017-ben kiemelkedő zeneszerzői tevékenységéért a Magyar Köztársaság Erkel Ferenc Díjjal tüntette ki.

Virágh András Gábor kompozícióit 2014 óta a németországi Ostinato Musikverlag, a norvégiai Norsk Musikforlag, Kontrapunkt Kiadó (Budapest) és az EMB (Editio Musica Budapest) jelenteti meg.

Előadóként Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Romániában, Svájcban, Szerbia-Montenegróban, Szlovákiában, Izraelben, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban lépett fel. Zeneszerzőként számos hazai, és külföldi hangversenyen, ill. fesztiválon hangzottak el művei.