0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Djabe

old.djabe.hu

A Djabe / zenekar / fúziós dzsessz, progresszív rock / eMeRTon- és Arany Zsiráf-díjas magyar dzsesszt, világzenét, fúziós dzsesszt, progresszív rockot, illetve ezek speciális ötvözetét, egyfajta crossover zenét játszó zenekar. Zenéjüket a hangszeres komplexitás és a szerte ágazó világzenei stílusok ötvözése jellemzi, amelyet a magyar népzenei motívumok tesznek egyedivé.

A Djabe sokszínű hangzás világgal rendelkezik. Műveikben, mind a koncerteken, mind a stúdióban – az állandó felállás mellett – a hazai és a külföldi színtérről több közreműködő művész is szerephez jut. Pályafutásuk során rengeteg hazai és külföldi koncertet adtak, több mint negyven országban léptek fel.

Az együttes nevét Sipos András alapító tag adta, aki jó néhány afrikai hangszeren játszott és több ízben járt a fekete kontinensen népzenét gyűjteni.

Koncertjeik visszaérő vendége Steve Hackett, a Genesis együttes legendás gitárosa, akivel az elmúlt tizenhét évben már számos albumot is készítettek közösen.

A Djabe egyedi zenét játszik, melyben a jazz keveredik a magyar és a világzene különböző elemeivel. A zenekar első számú komponistája Barabás Tamás, aki talán a legvirtuózabb magyar basszusgitáros is egyben. A Djabe afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent. Az alapító, zenekarvezető és komponista Égerházi Attila gitáros ezt a szabadságot elsősorban a zenei stílusok és hangszerelések szabad keverésében értelmezi.
A Djabe az első 20 év kirobbanó sikerei után, 2016 őszén megújult, kiváló hazai muzsikusok kerültek az együttesbe. A doboknál a nemzetközi szinten is több szakmai elismerést elnyert, valamint Artisjus-díjas és Grammy-díjra jelölt Kaszás Péter ül, aki Al di Meola World Sinfonia együttesének dobosa volt tíz éven át.
A Djabe régi-új tagja Koós-Hutás Áron többszörös díjnyertes trombitás, aki 2008 és 2010 között már rendszeresen szerepelt a zenekar koncertjein. 2016-ben végleg csatlakozott a zenekarhoz.
A billentyűknél a hazai jazzélet kimagasló zongoristája, az Artisjus-, eMeRTon- és Erkel-díjjal rendelkező Nagy János hallható, aki rengeteg kiemelkedő nemzetközi és hazai művésszel dogozott már együtt.
A Djabe zenekarnak kb. 100 fizikai hang- és képhordozója jelent meg hivatalosan. 15 stúdió-, 23 koncertalbum különböző formátumokban: Vinyl LP, CD, DVD, DVD-Audio, Blu-ray, analóg mesterszalagok, MC. 2017-ben elindult az együttműködés az angliai Cherry Red Records kiadóval, melynek keretében négy év alatt öt Djabe album jelent meg világszerte. A Summer Stroms and Rocking Rivers, a Life Is A Journey – The Sardinia Tapes és a Life Is A Journey – The Budapest Live Tapes, a Back To Sardinia, a The Magic Stag és The Journey Continues albumok komoly sikereket és eladásokat hoztak a kiadónak és az alkotóknak is.

A Djabe kiadványok nem csak a világszínvonalú zenei tartalomról, hanem a csúcsminőséget képviselő hangzásukról is ismertek. A zenekar vinyl lemezeit rendszeresen használják teszt- és referencia lemeznek különböző High-End és Hi-Fi bemutatókon. A zenekar minden albuma elérhető surround hangzásban is, DVD-Audio és Blu-ray lemezeik népszerűek Brazíliától Japánig. A zenekar hangmérnökének, a basszusgitáros Barabás Tamás sztereó és surround Djabe hangkeverései számtalan alkalommal kivívták az Abbey Road stúdió szakembereinek elismerését is. A Táncolnak a Kazlak DVD-Audiót Los Angelesben, 2004-ben Surround Music Awardra is jelöltek.
A Djabe az elmúlt 25 évben számos más külföldi és hazai zenésszel is dolgozott együtt. Ben Castle, John Nugent, Mansurov, Gulli Briem, Oleg Butman, Dresch Mihály, Muck Ferenc, Tóth Viktor és Mótyán Tibor csak néhány név a sok közül.

Related Nevek