0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Sárik Péter

hargitanepe.ro

Sárik Péter (Cegléd, 1972. május 6. –) magyar dzsesszzongoraművész, zeneszerző, tanár.

1972-ben született Cegléden. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 1997-ben. Később klasszikus zenei tanulmányokat folytatott.

A jazz mellett szinte minden zenei irányzatban kipróbálta magát: játszott klasszikus-, könnyű-, latin- és világzenét is.

2007-ben alapította meg saját zenekarát a Sárik Péter Triót, mely 2013-ban, Fonay Tibor (bass) és Gálfi Attila (dob) csatlakozásával újraszerveződött. A Sárik Péter Trió rövid időn belül az ország egyik vezető jazz-zenekara lett.

Zeneszerzőként is kiemelkedő nemzetközi sikereket mondhat magáénak: szerzeményei dobogós helyezéseket értek el az USA és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Munkássága rendkívül változatos és sokoldalú.
Jelenleg saját Trióját vezeti, mellyel rendszeresen turnéznak szerte Európában.
E mellett számos zenekarban és előadóval dolgozik.

Mint zeneszerző jelentős nemzetközi sikereket mondhat magáénak:
kompozíciói rendre dobogós helyezéseket érnek el az Egyesült Államok és Nagy Britannia legjelentősebb dalszerző versenyein.

Írt dalokat kedvenc énekeseinek, melyekből egy albumot jelentetett meg (Idebent-odakint), 3 darabot komponált a Recirquel Újcirkuszi Társulat részére, zeneszerzője és zenei vezetője volt a FINA Vizes Világbajnokság záróeseményének, elindította a Jazzkívánságműsor koncertsorozatot, ahol a közönség kérhetett műfaji megkötés nélkül dalokat, életre hívta a Jazz All Stars sorozatot, ahol addig egymással nem játszó zenészek alkottak új csapatokat egy-egy koncert erejéig és készített gyermekeknek szóló jazz-mesejátékot is. (A világ összes kincse)

A Jazzy-rádión Napi jazz címmel önálló kedvcsináló jazz-műsora volt. Elindította a műfajt népszerűsítő „I love jazz” kampányt és létrehozta az “Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni” előadásokat.

Emerton, Artisjus, Orszáczky-díja mellett háromszor kapta meg a Fonogram-díjat és még négyszer jelölték az elismerésre.

2016-ban „Az év zenésze” címmel jutalmazták munkásságát.

Cegléd Város Díszpolgára.