0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Hundows Gitár zenekar

Hundows

1984-ben három középiskolai tanuló elkezdett együtt gitározni: Szabó Tibor, Mihalovics János és Varga Attila. Lehet, hogy azért mert ez tűnt a legegyszerűbbnek, ének nélkül, gitáron játszottak néhány igazán közismert Shadows dalt. Abban az időben szinte minden fiatal zenekart alapított, a többségük hamarosan „kiszeretett” a zenélésből, de ők nem.

A zenekarnak ekkor még mindig nem volt igazi neve, végül Jani (Mihalovics János) javaslatára megszületett az új név: Tickett és ezentúl egészen 1995-ig ezen a néven léptek fel. 1990 december 30-án egy vendég basszusgitárossal léptek fel az Első Magyar R’n’R fesztiválon. Itt játszották először a Táncparkett c. dalt. A részvevők közül kitűntek azzal, hogy csak instrumentális dalokat játszottak, igen szép sikerrel. Erről a fesztiválról az MTV leadott egy műsort, így látható és hallható volt többek között a Táncparkett is.

1990-1994 között rengeteg R’n’R klubban léptek fel, nem kis feltűnést keltve az instrumentális zenével. Az akkori jampi gyerekeket elbűvölte az instrumentális gitár zene! Egy időszakban főleg Cliff Richard dalokat játszottak. Később más előadók dalai is bekerültek a műsorba és a zenekar neve is megváltozott, a Shades nevet vették fel, ezzel is jelezve az együttes zenei irányzatát, miszerint „Árnyék” zenét játszanak.

Még 1990-ben összeismerkedtek a rádiós Barcs Endrével, aki elkötelezett gitárzene rajongó volt, és ő segített, hogy a Magyar Rádió egyik stúdiójában felvehessék néhány saját ötletüket. A két stúdió nap eredménye három gitár dal: Táncparkett, Árnyalat, SL témája és egy félig kész énekes dal, mivel Kádár Laci másnap kórházba került. Ezeket a dalokat a Magyar Rádió ‘Z’-sítette, ami röviden azt jelenti, hogy érdemesnek tartotta arra, hogy a rádióban lejátsszák. Ebben az időben több interjú készült a Magyar Rádióban Tibivel (Szabó Tibor), aki így népszerűsítette ezt a fajta zenét és a zenekart. Ezeket a lehetőségeket is Barcs Endrének köszönhette a zenekar. Ez az idilli időszak 1994-ig tartott.
A Táncparkett, az első CD.

Nem sokkal később a zenekar egyik jó barátja, Somogyi László azzal kereste meg Szabó Tibort, hogy ha össze tudják újra hozni a zenekart és a zenei anyagot, akkor volna egy lehetőség egy CD kiadására. Mindannyiuk örömére már egy találkozás után újra összeállt a csapat, bár ekkor még Shades -nek hívták őket. Egy évvel a megkeresés után elkészült az együttes immár Hundows néven jegyzett első CD-je a Dance floor. Mint már utaltunk rá, a nevet újra meg kellett megváltoztatni, mert több Shades nevű együttes létezett már, Angliában, Amerikában, Hollandiában is. A csapatnak közben nem igazán jutott olyan név az eszébe, ami frappánsan jellemezné a zenekart és zenei arculatát. Ekkor jött Somogyi Laci ötlete: HUNDOWS, mint a Hungária és a Shadows nevek keveréke. Első hallásra mindenkinek furcsa a név, meg hogy hogyan kell kiejteni, – angolosan , azaz fonetikusan „Hándóz”-nak – , de hamar megbarátkoztak vele.

 

Az 1995-ös év egy dolog miatt volt nagyon fontos és lényeges év az együttes számára! Magyarországról a Hundows volt a második olyan előadó, aki kijutott Hollandiába egy R’N’R fesztiválra Eindhovenbe.

A pályafutásuk jelentős fordulópontja volt, amikor 1998 őszén bemutatkozhattak a Pestújhelyi Közösségi Házban, ahol immár tradíciózusan azóta is minden év novemberében fellépnek egy nagyon hálás, 80-100 fős közönség előtt, akik igazán szeretik ezt a könnyed gitárzenét.

2003-ban a Hundows nekiállt a második lemez elkészítésének. Az akkori felállás: Szabó Tibor szóló gitár, Mihalovics János ritmus gitár, Tarsoly Lajos basszus gitár, Kurityák István dob. A zenei anyagot egy esztergomi stúdióban vették fel, amit 2004-ben, az előző lemezhez hasonlóan szintén a Rock In Box record adott ki Séta Hundowsiában címmel.

2009-ben a gitáros társadalom számára egy rendkívül fontos esemény történt. A Pestújhely Közösségi Ház rendezésében, de az összes fellépő szervezésében létrejött a Hazai Gitárzenekarok Első Találkozója, melyen természetesen a Hundows is részt vett. Nagyon jó buli volt és mindenki, úgy a közönség, mint a fellépők rendkívül szép emlékekkel térhettek haza és persze azzal a tervvel, hogy ennek folytatása kell lennie. Így is lett, sőt 2010 a kihívások éve is lett a Hundows számára.

Számtalan sikeres fellépésük volt, melyek közül egy-egy helyszínre többször is visszatértek. 2010. tavaszán az RTL Klub reggeli műsorában is lehetőségük volt szerepelni. Ezt követően Hazai Gitárzenekarok II. Találkozóján is nagy sikerrel szerepeltek, másrészről a hollandiai Tilburgban megrendezett 50. Cliff and Shadows Fan meeting-en is learatták a babérokat.

2011-ben nagy megtiszteltetés érte a HUNDOWS-t! Szabó Tibor, a Hundows szólógitárosa január végén egy finnországi meghívásnak tett eleget a „Tube Park” rendezvényre Pieksämäki-ban, mely egy ottani hagyományos, téli gitárfesztivál. Tibor az egyetlen külföldi és az első magyar vendége volt a fesztiválnak, és mint ilyen, egyben az erre az alkalomra „összeállt” alkalmi zenekar egyik szólógitárosa is volt

Augusztusban ismét egy nagyszabású koncerten vehettek részt a PeCsa-ban. A Volt egyszer egy Ifi park buli abból az alkalomból került megrendezésre, hogy 5o éve, 1961. augusztus 2o.-án nyitotta meg kapuit a Budai Ifjúsági Park. Ennek alkalmából meghívásra került a kor nagy zenészei mellett a Hundows is.

2012-es év a Hundows Gitárzenekar izgalmas éve volt, mivel a zenekar tavasztól nyár közepéig egy kis „mini turné”-ra indulhatot és a turné állomáshelyei Hollandia és a Skandináv-országok néhány nagy nemzetközi fesztiválján, mint részvevő.

Közben a Sztár Rádióból ismert Dr. Boross lehetőséget kapott rádióműsorra a Lánchíd Rádióban, ahol továbbra is népszerűsíti a Hundows zenéit is.

Az évek során közben összejött megint annyi új dal a repertoárban, hogy a zenekar úgy érezte, itt az ideje a harmadik lemeznek is. Ezt a döntést csak meggyorsította a koncertsorozatra való meghívás, így februárban újból stúdióba vonult a zenekar, hogy az utóbbi időkben feldolgozott új és a majdani turnén felcsendülő dalokból egy új CD albumot készítsen!

A Skandináv turné nagyon jól kezdődött. A zenekarnak óriási sikere volt Tilburgban, ami egy újabb meghívást jelentett 2013-ba Finnországba, a XIX. Tampere Guitar Festival-ra.
A turné, ha lehet még nagyobb sikerrel folytatódott Lerumban. A csapat meghódította a svéd közönséget is. Mikor kb. 400 ember ütemre tapsolt és a végén felállva ünnepelt, ekkor elmondhatta a csapat: Ezért érdemes volt….!!!

A turné utolsó állomásán Nastolában, a gitárzene hazájában is óriási élmény volt bemutatkozni és méltón képviselni Hazánkat!! A műsor végén a nastolai Polgármester kizárólag a Hundows-nak adott ajándékot!

2017.03.03 án hangulatos kocertet adott a Hundows a MagyarRock Hírességek Csarnokában, ahol tökéletes hangzásukkal, igényes zenéjükkel és előadásukkal a Közönségüket ismét új élményekkel gazdagították.

2019 november 9-én, nagyon sikeres koncertet adott a Hundows Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében. Somogyi Lászlónak, a program szervezőjének, a zenekar névadójának jó marketing fogása volt, amikor a 60 éves évforduló jegyében hirdette meg a koncertet, ahol a 60 éve ismertté vált Shadowst idézte 2X 60 percben a Hundows együttes.

A 34 éves zenekar nyolcadik ajkai koncertjén nézőcsúcs volt, hiszen a hatvanas-hetvenes éveikben járó fiatalokkal megtelt a nézőtér. Bátran ki lehet jelenteni, hogy fiatalokkal, hiszen ennek a korosztálynak a fiatalsága elevenedett meg ezen az estén, amikor a bálok, a Kaszinóban játszott ötórai teák, vagy az Erőmű Művelődési Házában zajlott bulik hangulatát idézte fel az öt tagúra bővült zenekar. Idén Szabó Tibor szólógitáros, Balogh Sándor basszusgitáros, Mihalovics János ritmusgitáros és Kurityák István dobos mellett Kipke Tamás billentyűs, vendégzenész is bemutatkozott és szakítva a 34 éves tradícióval ez a változtatás jót tett a zenekarnak, hiszen a remek hangulat megteremtéséhez nem kellett még énekszó sem. A csupán instrumentális zene is felpezsdítette a jelenlévők szívét..

Forrás a zenekar honlapja

Related Nevek