0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Va Vi Vu

Varnus Xavér/orgonaművész/

kultuvilag.blogstar.hu

Budapest, 1964. április 29. Magyar-Kanadai orgonaművész.
Iskoláit szűkebb pátriájában, Kőbányán végezte. Zongorázni a Kőbányai Zeneiskolában tanult, az orgonával való kapcsolata pedig a Ihász utcai református templomban kezdődött (ugyanitt készítette később a Magyar Televízió többrészes komolyzenei műsorát, Az utókor ítéletét). Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett; valamint a lipcsei konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere.
1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott; az utóbbi országnak 1984 óta állampolgára, sokszor éveket tölt Európától távol. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult.
Az 1990-es években négy évig a Zalaegerszegi Orgonafesztivál igazgatója volt.
1977 óta koncertezik; eddigi életében közel háromezer hangversenyt adott. Budapesti zsinagóga-hangversenyeinek alkalmanként több mint háromezer hallgatójuk van, de ugyanúgy telt házasak párizsi és angliai koncertjei is.
2007 elején a Sony BMG által kiadott CD-felvétele, amelyet a budapesti Művészetek Palotája új nagy orgonáján készített, egy év alatt négyszeres platinalemez lett. From Bach to Star Wars című CD-felvétele (Sony BMG, 2008) megjelenése hónapjában aranylemez lett. 2011-ben barátságos orgonacsatára hívta ki az 1970-es évek orgona-fenoménját, a 73 esztendős Rhoda Scottot. Egy hetes turnéjuk során négy magyarországi koncertjükre közel 30 ezer jegy fogyott el (Dohány utcai zsinagóga, miskolci evangélikus templom, Debreceni Református Nagytemplom, Papp László Budapest Sportaréna).
Háromszor volt házas, két fia van: a Torontóban született és ott élő Daniel, valamint az angliai Nicholas.
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa (2004, 2010);Kőbánya díszpolgára. Kitüntetéseiről így nyilatkozott: „Kitüntetéseim tekintetében szeretném megjegyezni, hogy pártnak tagja soha nem voltam. Önmagamat liberális humanistának tartom. E kitüntetéslista mögött sem párthűség, sem pedig lakáj-alázat nem húzódik, csakis az adott pillanatban talán túlértékelt hétköznapi munka.”
A 2005-ös A Nagy Könyv szavazás műsorának egyik meghívott vendége volt. 2015-ben vásárolt egy berlini lakást és végleg elköltözött Magyarországról.Varnus Xavér 2018-ban, első unokája születése után döntött úgy, hogy a kanadai Torontóba helyezi át lakhelyét, hogy minél közelebb legyen hozzá és fiaihoz. Bár mindig is imádta a nagyvárosi életet, az utóbbi időben nyugalmasabb környékre vágyott, elhatározta, hogy csendesebb helyre költözik.Eredetileg Ontarióban keresgélt eladó ingatlanok után, ám egy véletlen folytán 1800 kilométerrel arrébb találta meg álomotthonát a festői szépségű Új-Skóciában.Nem szokványos házat választott magának, ugyanis egy több mint 170 éves templomot vásárolt meg. Állítása szerint első látásra beleszeretett az ódon épületbe.A templomhoz tartozik egy mellékéképület, ami az 56 éves művész lakásául szolgál, valamint saját temetőkert is elterül a birtokon. Csupán egy dolog hiányzott belőle ez idáig: az orgona. A zenésznek régi vágya volt, hogy felállíthasson egy igazi koncertorgonát, amelyet most meg is tehetett. Egy csodálatos, hatalmas, háromezer sípos hangszert építtet. Ezzel szeretne koncerteket tartani a későbbiekben, amikor teljesen elkészül.

Related Nevek