0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Android együttes 

progresszív rock

hardrock.hu

Az Android együttes 1980 őszén alakult a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen (a fiatalabbak kedvéért: a jelenleg Debreceni Egyetemen). Az alapító tagok csaknem kizárólag egyetemi hallgatók voltak és a „bölcsőt” a Tóthfa-koli jelentette a számukra.

Már a kezdetektől elsősorban progresszív rockzenét játszottak, gyakorta hosszabb instrumentális számokkal fűszerezve. Zenéjük klasszikus progrockjába dzsesszes és népzenei motívumokat is kevernek. Kísérletező kedvükre jellemző példa, hogy a zenekar billentyűse, Tőzsér József zenét és dalszöveget írt Jaroslav Hasek: Svejk a derék katona című regényéből készült mini rock-operához.

Az Android zenészei közül többen azóta is folyamatosan zenélnek számos más formációban, ilyenek például a tradicionális hard rockot művelő Tűzlabda, a Debreceni Egyetem rektorát, Szilvássy Zoltán is a soraiban tudó Impact, valamint a Mohos Péter-féle Hangfogó.

Az Android egyik meghatározó alakja, Tőzsér József „civilben” a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzés fejlesztésért felelős rektorhelyettese, valamint az ÁOK Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet intézetvezető egyetemi tanára, de a zene továbbra is központi helyet foglal el az életében. Ahogyan ő fogalmaz: számára a zene a regenerálódás legfontosabb eszköze. Olyannyira aktív a zenében, hogy a közelmúltban már papírt is szerzett arról, amit hatéves kora óta csinál – a zongorázásról. A bostoni Berklee College of Music-on szerezte meg a bizonyítványt online módon zongorista szakon, ami a magyarországi felsőfokú szakképzés szintjéhez, egyfajta OKJ-s képzéshez hasonlatos leginkább.
Nagy fába vágta a fejszéjét az Android együttes. A progresszív rock ünnepévé tette megalakulásénak negyvenéves évfordulóját 2021 szeptemberében a debreceni zenekar. Hiszen ezt a szép jubileumot illendő volt méltóképpen megünnepelni.

Tőzsér József a koncerttel kapcsolatban elárulta: az első felének jelentős részében annak a lemezüknek az anyagát játszották, ami eredetileg 1995-ben kazettán, majd 2009-ben CD-n is kiadtak, majd az instrumentális anyag mely később jelent meg „East of Eden Revisited” címmel. Ám természetesen egyéb Android szerzemények is elhangzottak a Kölcsey központban a Dudás János (gitár), Létmányi István (gitár), Mező Orbán (ütőhangszerek), Nikolin Zoltán (basszusgitár) és Tőzsér József (billentyűs hangszerek) alkotta zenekartól.

A saját számokat bemutató blokk után pedig a progresszív rock két óriása előtt tisztelegtek. A Pink Floyd és a Led Zeppelin számokat adtak elő, majd ezekhez vendég közreműködőket is hívtak Makranczi Béla, Nacsa Krisztina és Szekanecz Máté személyében – külön érdekesség volt Zep-dalokat női énekestől hallani például. A koncert ingyenes volt, regisztrációra a helyszíni belépéskor került sor.

Related Nevek