Teremin

 

Leon Theremin a különleges hangszerével

A teremin vagy theremin az egyik legelső elektronikus hangszer. Lényegét tekintve egy egyedi módon, rádióhullámok interferenciája által vezérelt analóg szintetizátor.

A teremint 1919-ben találta fel Leon Theremin (eredetileg: Lev Szergejevics Tyermen, Лев Сергеевич Термен) orosz fizikus. Egyedi abban a tekintetben, hogy ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérinteni.

A teremint 1919-ben találta fel Leon Theremin (eredetileg: Lev Szergejevics Tyermen, Лев Сергеевич Термен) orosz fizikus. Egyedi abban a tekintetben, hogy ez az első olyan hangszer, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész magát a hangszert megérintené. Leon Theremin, megpróbált feltalálni egy eszközt a különböző gázok sűrűségének mérésére. A szabványos analóg tűleolvasás mellett egy másik módszert akart a sűrűség jelzésére, ezért egy oszcillátor sípot tervezett, amely megváltoztatja a hangmagasságot a sűrűség alapján.

Véletlenül fedezte fel, hogy a keze az antenna területén megváltoztatja a síp magasságát is. Aztán azt tette, amit bármelyikünk – játszott, amíg dallamot nem készített, majd mindenkit felhívott a laborban, hogy nézze meg.

Theremin hamar megmutatta készülékét Leninnek, aki annyira szerette, hogy világturnéra küldte Lev -t, hogy megmutassa. New Yorkban Rachmaninoffnak és Toscanininek játszotta. Valójában láthat egy videofelvételt Leon hangszeren játszó játékáról, amely előadás szebb, mint kísérteties. 1928 -ban szabadalmaztatta a Theremin -t az Egyesült Államokban, és az RCA -val együtt dolgozott ezek gyártásán.

Felépítése egyszerű: két egymáshoz közeli rezgésszámra hangolt rádiófrekvenciás oszcillátor és egy antenna alkotja. Az egyik oszcillátor fix, 170 kHz-es frekvencián, a másik, amihez egy antenna csatlakozik, 168 és 170 kHz közötti, az antenna által hangolható frekvencián rezeg. A két jel interferenciája, a hallható hang frekvenciatartományába eső lebegése hozza létre az elektromos jelet, amely erősítőn keresztül jut a hangszórókhoz, zenei hangot eredményezve. Egy másik hasonló elven működő antenna a hangerő szabályozására szolgál. A tereminen úgy lehet zenélni, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna körül, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitúdóját (a hangerőt) szabályozza.

A teremin portamento, glissando, tremolo és vibrato effektusokat megvalósító hangzását gyakran a különleges, szürreális, „földönkívüli”, jelzőkkel illetik, főleg azért, mert a Ki vagy, Doki, a Spellbound, The Lost Weekend és a The Day the Earth Stood Still filmek zenéjében is ilyen hangvilágot hoztak létre vele.

A teremint használták a 20. századi modern komolyzenében, valamint olyan népszerűbb műfajokban is mint a pop és a rock.

Más hangszerek, például az Ondes-Martenot hasonló elven működnek, de annál a hangszer billentyűzetét meg kell érinteni a hang előállításához.

Thermen eredetileg távérzékelő kifejlesztésén dolgozott, e kutatás mellékterméke a hangszer. Saját elmondása szerint egy moszkvai elektronikai konferencián Lenin is kipróbálta a találmányt, Glinka Pacsirtáját játszotta el rajta.

Hazai zenészeink közül előszeretettel Illényi Katica hegedűművész használja a Teremint koncertjein kifinomult és odaadó előadásmódban.

 

Hangszerek főoldal