0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Pergamoon

forcemajeure.hu

A néhai Force Majeure együttes Debrecenben, egy informatikai kiállításon találkozott Kovács László – az együttes vezetője – és Vidovenyecz Zsolt. Beszélgetésük során hamar szóba kerültek a hangszerek, mert mint kiderült mindkettőjüket jobban érdekelték ezek, mint a számítógépek. Az ismerkedés közben mindinkább körvonalazódott, hogy zenei érdeklődésük nagyon közel áll egymáshoz, ezért néhány héttel később Zsolt csatlakozott Laci akkori zenekarához, majd megalakították a Force Majeure-t. Mindez 1996 októberében történt.
A névválasztás némi keresgélés után a Tangerine Dream 1979-es lemezének címe alapján történt. Ez egyrészt tisztelgés az elektronikus zene nagy klasszikusa előtt, másrészt a”forcemajeure” kifejezés utalás arra a semmihez sem hasonlítható különleges erőre, amit csak a zene képes az emberből kiváltani.
A Force Majeure gyökerei az 1996-os találkozásnál jóval korábbra nyúlnak vissza:
Laci 1983-ban egy gimnáziumi barátjával alakította meg első zenekarát Imaginary Zenith néven. Mindketten billentyűs hangszereken és kezdetleges szintetizátorokon játszottak.
Próbálkozásaikat meghallva nem sokkal később csatlakozott hozzájuk egy újabb tag, aki akusztikus gitárján komponált zenei témáival teljesen új színt vitt a zenekarba.
1999 elején Laci találkozott egykori fizikus társával, akivel az az évi napfogyatkozásról beszélgettek. Kiderült, hogy Veszprémben több tudományos és kulturális rendezvény is lesz ezzel kapcsolatban. Ez beindította az eseményeket. Az első elképzelések szerint a koncertet
11-ére tervezték, a napfogyatkozás idejére, a Debreceni Napfizikai Obszervatórium adatai
alapján. A koncert mintegy zenei aláfestése lett volna a természeti jelenségnek. Végül a helyszíneket bejárva a lehetőségeket és a körülményeket figyelembe véve elvetették az ötletet és a koncertet a napfogyatkozás előtti estére tették át.
A Force Majure gondolatvilágához nagyon közel állnak a természeti jelenségek. Zenéjével
szeretné felhívni a figyelmet a természet lenyűgöző szépségeire. Mivel Magyarországon
legközelebb csak 2078-ban lesz hasonló esemény, ezért a zenekar úgy gondolta, hogy ez egy
vissza nem térő alkalom arra, hogy lemezt készítsen erről a természeti jelenségről. Ennek szellemében kezdődött a – nagyrészt már meglévő – zeneanyagok válogatásával,
áthangszerelésével és átírásával a ‘Total Eclipse’ album elkészítése, amely igen feszített tempóban végül 1999. július 30-ára került készen a kiadóhoz. A munkát nagymértékben nehezítette az, hogy ezzel egyidőben kellett a koncert előkészítésén is dolgozni. Ezalatt az
időszak alatt többször előfordult, hogy napokig egy percet sem aludtak, miközben több alkalommal megjárták Budapest-Debrecent, interjúkat adtak és közben keverték a lemezt.
A koncerten a Force Majeure három fővel lépett fel. Laci és Zsolt mellett gitáron és billentyűs hangszereken közreműködött Sipos Attila. A koncertről videófelvétel készült, amely’Galaxy’ címen jelent meg. Ezen már a készülő új albumról is hallhatók részletek.
A veszprémi koncert után – néhány kisebb fellépés mellett – több hónapos szünet következett.
A Force Majeure eddigi legnagyobb koncertjét 2001. augusztus 19-én adta Debrecenben. Az ingyenes koncertre mintegy 40.000 ember gyűlt össze.
Debrecen egyik legszebb része a Debreceni Egyetem főépülete és az előtte levő tér, egy hatalmas szökőkúttal. Ebbe a szökőkútba helyezték el a színpadot. A színpad mögött mintegy 25 méterrel a tűzoltóság egy kb. 14 méter magas vízfüggönyt emelt. Ez szolgált vetítési felületként a nagy teljesítményű színes lézerágyúk és a kivetítő számára.
A koncertről videó felvétel készült, amely ‘Futurelights’ címen jelent meg.
A ForceMajeure következő lézerkoncerjét 2002. április 19.-én mutatatta be a Debreceni Egyetem kulturális központjában, a ‘Lovardában’.
Az utolsó fellépésre 2002. október 25.-én került sor a DebrecniCora megnyitóján.
Ezt követően a zenekar csaknem három lemezanyagát készítette el, de ezek már nem kerültek kiadásra.
A zenekar a tagok egyéb irányú tevékenysége miatt több koncertet nem adott.
Az elmúlt évek alatt folyamatosan terveben volt a visszatérés, de,a nevet nem tarthatták meg, mert időközben több aktív zenekar is ezt a nevet választotta.
Végül 2010. február 16.-án a Force Majeure hivatlosan is átalakult. Az együttes ‘Pergamoon’ néven született újjá. 2017 01. 29-éna Tangerine Dream koncertje köré szervezett CHIP Fesztivál alkalmából a Pergamoon sikeres koncertet adott a legendás A38-as hajón.

Related Nevek