0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Havasi Balázs

Havasi Balázs
Forrás: Nyugat.hu

Havasi Balázs zenei tanulmányait a budai XI. kerületi állami zeneiskolában kezdte (1985-ben lett Weiner Leó zeneiskola majd 1990-től Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola). Később a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta.

Mindkét iskolában Sármai József volt a tanára. 1996-ban, 21 évesen már tanított régi iskolájában a Weiner Leó Konzervatóriumban.

Zongoraművész diplomáját 2003-ban szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol tanárai Falvai Sándor és Jandó Jenő zongoraművész professzorok voltak. A Zeneakadémián töltött évek alatt Havasi megnyerte a fiatal művészek jövőjének támogatását zászlajára tűző szervezet, a Yamaha Foundation of Europe által szervezett zongoraverseny első díját. Az ezt követő években szólista karrierbe kezdett. A komoly zenei elhivatottságát soha meg nem tagadva 2005-től már saját kompozíciókat készít és ad elő modern instrumentális alapú könnyűzenei hangszereléssel. Több kontinensen koncertezett, mint szólista és a saját színpadi instrumentális produkcióival, többek között Európa több országában, USA-ban, és távol-keleten Kínában is.

Sikerének kulcsa a valódi eredetiség. Megteremtette a saját zenei világát, amely ötvözi a klasszikus zenei örökséget a világzene sokszínűségével. Stadionokat képes megtölteni a zenéjével.

„Innováció a klasszikus zenében” című TEDGLOBAL előadása nagy sikere bizonyította, hogy a klasszikus hangszereknek ma is helye van a mainstream zene világában.

Világszerte különlegességnek számít, hiszen a koncertjein a közönség egy elmélyült zeneszerzővel és egy virtuóz előadóművésszel találkozhat egy személyben.

A Drum& Piano Project két zenész, Havasi Balázs és Kiss Endi évtizedes barátságából született meg, a világon egyedülálló módon. Ugyanis rockdob és klasszikus zongora nem állt még a színpadon ilyen minőségben.

A kezdetben csak a két zenész igényei szerint készült előadást nagyon hamar megszerette a közönség és 2 év alkotói munka után nagykoncerten mutatkozott be a magyar közönség előtt. Az elsőre meglepő párosítás nagyon intenzív zenei világot eredményez, melyet a két zenész egyéni előadásmódja még izgalmasabbá és energikusabbá tesz. A komolyzenei és rockkoncertek hangulata ötvöződik, így teremtődik meg a különleges zenei élmény.

A két zenész közös produkciója Magyarországon a Budapesti Kongresszusi Központban mutatkozott be 2011-ben, majd Siófokon a Coke Club színpadon 2011. július 23-án Julia Carpenterrel kiegészülve láthatta a produkciót a közönség. A színpadi elemek és a látványtechnika még szenvedélyesebbé tette az egyébként is magával ragadó produkciót. A nemzetközi közönség előtt pedig ugyanebben az évben július 11-én Skóciában, a világ egyik legjelentősebb tudományos konferenciáján (Ted Global) lehetett a világ szem és fültanúja a dob és a zongora párbajának. A két zenész virtuozitása és egyénisége így a világ előtt is ismertté vált. A műfajok határait kitágítva, a szigorú szabályokkal teli klasszikus zene nyugodtsága és a rockzene lázadó hangja egyesül a színpadon, melyet mindenhol álló taps és elismerés fogad.

Havasi Balázs első magyarként lépett fel 2019. október 27.-én vasárnap a világ egyik leghíresebb koncerthelyszínének számító londoni Wembley Arénában, amit 1934-ben nyitottak meg. A koncert telt házas volt és Havasi Balázs idén 10 éves produkciójára világszerte már több

mint, félmillió jegy kelt el. Az elmúlt években a magyar produkció a világ legfontosabb koncerthelyszínein járt. Ilyen volt a berlini Mercedes-Benz Aréna, a New York-i Carnegie Hall, vagy a Sydney-i Operaház, most pedig a londoni Wembley Stadion. A show több mint 160 ember összehangolt munkájának eredménye, a siker a 120 sofőrön és a 100-nál is több művészen kívül egy 45 fős technikai stáb érdeme is egyben.

Havasi Balázs
Forrás: Origo

Havasi Balázs a Wembley-ben.

FORRÁS: HAVASI ENTERTAINMENT

Related Nevek