0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Bence Péter

Bence Péter
Forrás:hungarytoday.hu

Tizenhárom évesen családi segítséggel jelentette meg első zongora CD-jét. Debütáló albumát Green Music címmel adták ki 2004-ben. Ugyanebben az évben elnyerte a Ferenczy György Nemzetközi Zongora Verseny harmadik díját.

2006-tól a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakán tanult, majd ugyanebben az évben a Békéscsabai Országos Zongoraverseny döntőse volt.
A klasszikusokon kívül leginkább a filmzenék érdekelték, különösen John Williamsért rajongott, melynek hatására elhatározta, hogy ő is filmzenéket szeretne komponálni.
2008-ban megjelent a második Nightfall című nagylemeze, 2009-ben pedig a Cserhát Művészkör országos pályázatán első helyezést ért el, valamint a My Great Film zenei pályázatán szintén első díjat nyert.
Nagy álma volt, hogy kijusson a bostoni Berklee College of Music-ba – amely a világ egyik legnagyobb kortárs zeneművészetet oktató egyeteme.
A Berklee tanárai az európai diákok számára Párizsban tartottak felvételit 2010-ben, amelyre ő is jelentkezett filmzeneszerzés és zongora szakra. Bartók és saját szerzeményeit játszotta és első meghallgatása után felvették.
A bostoni iskolától a legmagasabb ösztöndíjat is megkapta, de tanulmányai megkezdéséhez ez nem volt elegendő. Egy év halasztással indult, hogy itthon próbáljon szponzorokat keresni. Végül a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült kiutaznia az Egyesült Államokba. Húszévesen már teljesen önálló volt. Úgy utazott ki Bostonba, hogy szállása sem volt. Ottani magyaroknál lakott, amíg talált egy olcsó albérletet. Az akadémián kimagasló tehetségnek tartották. Amikor egyik szerzeményét eljátszotta, a zongoratanára közölte: nem tud mit tanítani neki és kiment a teremből. Ekkoriban valósulhatott meg másik nagy álma, hogy személyesen találkozhatott a nagy példaképpel, John Williams-szel.
Három szemeszter alatt, hat szemeszter anyagából vizsgázott, de mégis haza kellett jönnie, mert nem volt további anyagi fedezete tanulmányai folytatásához. Magyarországon próbálta összegyűjteni a hiányzó milliókat. Leghőbb vágya volt, hogy visszamehessen Bostonba, hogy befejezhesse a maradék két szemesztert.
Guinness rekordja
2012. január 14-én Debrecenben a Város Bálján, húszévesen tett rekorddöntési kísérletet, ahol egy perc alatt 765 hangot szólaltatott meg egy Bösendorfer zongorán. Ezzel az érvényes Guinness rekordot is túlszárnyalta. A korábbi csúcsot egy indiai-amerikai zenész SaiManapragada tartotta, aki 669 hangot tudott megszólaltatni hatvan másodperc alatt még 2011-ben.
A világsiker
Úgy tervezte 2015. szeptemberében visszatér a Berklee-re, azonban miután Michel Jackson Bad című számának általa átírt zongoraverziója felkerült az internetre, feldolgozásával egyik napról a másikra 17 milliós nézettséget ért el és egy csapásra világhírnevet szerzett magának.
Ugyan korábban is feldolgozott slágereket pl. Justin Timberlake-től a CryMe a River című számát, John Williams Csillagok háborúja filmzenéjének főcímdalát, vagy Michel Jackson több slágerét (Thriller, Human Nature, YouAreNotAlone, Black or White), ám az áttörést a Bad feldolgozása hozta meg számára. Rendkívül virtuóz módon előadott darabjának házi videóját, az amerikai popcsillag tiszteletére, halálának hatodik évfordulóján 2015. június 25-én töltötte fel a világhálóra. Az USA legnépszerűbb televíziós talk show-jának vezetője, Ellen De Generes műsorának honlapjára is kiposztolta a Michael Jackson-szám átdolgozását azzal a címmel, hogy „Legalább olyan jó, mint az eredeti.” Ezután rengeteg felkérést kapott a világ számos tájáról.
Koncertezni hívták Kínába, Ausztráliába, Franciaországba, Oroszországba, Ausztriába, Németországba,
Libanonba, Las Vegasban pedig állandó fellépési lehetőséget ajánlottak neki.

Related Nevek