0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Budapesti Vonósok Kamarazenekar

zeneakadémia.hu

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben adta első koncertjét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból alakult társaság Botvay Károlyt kérte meg művészeti vezetőjének, koncertmestere 1986-tól Bánfalvi Béla volt, ő 25 éven át töltötte be ezt a posztot. Az együttes első nemzetközi sikerét 1982-ben érte el, a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari verseny díjazottja volt. 1983-tól a zenekar rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, napjainkban több önálló bérlet és koncertsorozaton szerepel évente a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és a BMC-ben, állandó vendége vidéki nagyvárosok koncerttermeinek is.

A kamarazenekar 1995-ben megálmodta, és azóta minden évben megrendezi a Nemzetközi Haydn Fesztivált Fertőd-Eszterházán, neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, többek között David Grimal, Jandó Jenő, Lencsés Lajos, Kocsis Zoltán, Maurice Steger, Perényi Miklós, Reinhold Friedrich, Rost Andrea volt a partnere.

2001-ben a zenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori díjat, 2006-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Díját.

Hangversenyein az állandó kamarazenekari repertoár mellett a barokk, klasszikus és romantikus zene fúvós hangszerekkel kiegészített darabjai, szimfóniái is gyakran elhangzanak. Az együttes nagy hangsúlyt helyez kortárs magyar zeneszerzők alkotásainak megszólaltatására, gyakran játszik kifejezetten a zenekarnak komponált műveket. A Budapesti Vonósok életében kiemelten fontos a zenei élmény átadása az ifjabb generációknak, /Operajátszóház-bérlet/ valamint a tehetséges zenész fiatalok segítése pályájuk elindításában, /a zenekar rendszeresen együttműködik több budapesti kerület művészeti iskolájával./

A 17 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival koncertezik világszerte: Pauk György, Josef Suk, Maria Kliegel, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Stefan Vladar, Michael Martin Kofler, Paula Robison, Guy Touvron, Eugene Rousseau. Rendszeresen fellépnek Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karintiai Nyár (Ausztria), Danubius Fesztivál (Olaszország), Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválok (Anglia) Vallon Fesztivál (Belgium) és Lancut (Lengyelország). Koncertjeiket a világ számos rádió- és televízió társasága gyakran közvetíti egyenes adásban, illetve rögzíti azokat. Meghívásaik mellett több kiadó számára is készítenek lemezeket: Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio. A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok is megjelentek előadásukban, többek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremierként.

Az együttes 2017-ben ünnepelte 40 éves fennállását, a következő évben indította útjára második saját, évente megrendezésre kerülő fesztiválját, az Óbudai Zenezug Fesztivált a zenekarnak otthont adó Óbudai Társaskörben.

A Budapesti Vonósok Liszt-díjas koncertmestere Pilz János, Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly.

Related Nevek