0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Va Vi Vu

VUKÁN GYÖRGY

hir.ma

Vukán György (Budapest, 1941. augusztus 21. – Agárd, 2013. augusztus 12.) Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas magyar zongoraművész, zeneszerző, fogorvos, feltaláló.

1959-ben érettségizett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, főiskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte zongora szakon. Zenei téren jazz-, valamint zongoraművészként tűnt ki, együttesben és szólistaként is. Végigjárta Európát, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az Egyesült Államokban (1983, 1993).

Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel. Ugyancsak 1991-ben Japánban is fellépett. 1992-ben ő vezette és vezényelte a Európai Műsorsugárzók Uniója (European Broadcasting Union) Big Band Workshop-ját, melyben Európa tizenhét országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek (Contrast, Swing, Blues).

A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az „Év Koncertje” lett Hollandiában (Chopin átiratok). 1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapította a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bőgő), és a Budapest Saxophone Quartettel.

Fogorvosként

1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett. Zenei pályája mellett mindvégig fogorvosként is praktizált. Előbb Szombathelyen, majd a budapesti Honvéd Kórházban dolgozott. 1971-től a Központi Stomatológiai Intézet osztályvezető főorvosa volt.

Felfigyelt rá, hogy a szájüregbe ültetett vagy épített fémek és ötvözetek oldódhatnak a szájban vagy a test más részében, és így patologikusan viselkedhetnek, ártva a betegnek, amit sok fogorvos a beültetéskor nem ellenőriz. Ennek a problémának a kezelésre fejlesztette ki a DentMetAct (DMA) mérőműszert, amit szabadalmaztatott is. A műszert más orvosi területeken, például a bőrgyógyászatban is lehet használni. A műszer megmutatja, hogy az adott anyag annak a betegnek a szervezetében patologikus-e. Fontosnak tartotta, hogy ezt a mérést minden beültetés és beépítés előtt végezzék el az orvosok.