0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Va Vi Vu

Varga Judit

volksgruppen.orf.at

 

Varga Judit (Győr, 1979. január 12. –) Erkel Ferenc- és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas magyar zeneszerző, zongoraművész, egyetemi oktató.

A klasszikus kortárs zenék mellett film- és színházi zenék szerzője, aki szólózongoristaként és kamarazenészként is megfordult számos országban és rangos fesztiválokon. Keresi az új impulzusokat mind zenéjében, mint az oktatásban. Tanulmányainak, munkásságának két fő helyszíne: Bécs és Budapest

Zenei tanulmányait a győri Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte (hangszerei a zongora és a fuvola voltak). Középiskolába fölkerült Budapestre, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba. Már 16 évesen ösztöndíjat kapott külföldi nyári kurzusokra. Ezután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt, ahol zeneszerzést és zongorát tanult, majd 2005-ben, kitüntetéssel végezett. Eközben felvételt nyert a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem zeneszerzés, média- és alkalmazott zeneszerzés, valamint zongora szakára is. 2013 óta a bécsi egyetem PhD programjának doktorandusz hallgatója. Ezt követően egyetemi tanársegédként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán főtárgyat oktat, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem zeneszerzés tanszakán pedig szolfézst és analízist a karmester és zeneszerzés szakos hallgatóknak. 2019-től utóbbi multimédia és alkalmazott zeneszerzés professzora.

Dolgozott a 2000-es évek elején korrepetitorként az Austrian Master Classes oktatási intézet énekes és vonós, valamint fuvola osztályaiban Zell an der Pram településen és a mesterképzésen Bécsben. Tanított a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzést, partitúraolvasást, zeneelméletet és hangszerelést, illetve 2008-ban vezette a bécsi Maria Regina Volksschule zongora osztályát, de volt némafilm-zongorista is.

Műveit világszerte olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák, mint a Wien Modern, Magyar Állami Operaház, Cité de la musique Paris, Juilliard School New York, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Mini Fesztivál, Konzerthaus és Musikverein Wien, Muffathalle München, Varsói Ősz. A külföldi és hazai zenekarok és együttesek közül pedig olyanok tűzik műsorukra, mint az Ensemble Modern, a BBC Szimfonikus Zenekar, a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, az UMZE Kamaraegyüttes, a Concerto Budapest, az Ensemble Kontrapunkte, a Riot Ensemble London, az ensemble XX. jahrhundert (eXXj) vagy a Magyar Rádió Énekkara. Kompozíciói kivétel nélkül felkérésére születnek. Zongoraművészként – szólistaként és kamarazenészként – is játszhatott a világ számos színpadán. 2016-ban, az ’56-os emlékév keretében mutatták be az Operaházban Szerelem című operáját, amely Déry Tibor, Makk Károly és Bacsó Péter klasszikusának adaptációja. 2019-ben a Pendulum, zongoraszólóra írt darabjáért megkapta a TONALi19 zeneszerzői díjat, ami többek között azt is jelenti, hogy a művet a TONALi Fesztivál zárókoncertjén, az Elbai Filharmóniában adják elő.

A 2019. december 16-án a németországi Neussban bemutatásra kerülő Torso Modi című összművészeti project egyik zeneszerzője, Balogh Máté, Solti Árpád és Tornyai Péter mellett. A műveket az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kulturális Alap rendelte, 30 éves fennállásának alkalmából. Az ősbemutatón az Asasello Quartet játszott. Stephanie Thiersch tánckoreográfiáját a salzburgi Bodhi Project adta elő. A produkciót később Berlinben és Budapesten is megismételték.

A klasszikus kortárs zenei tevékenysége mellett kiemelten érdeklődik a filmek és színházi előadások megzenésítése, valamint multimédiás rendezvényekre írt kompozíciók iránt. 2013-ban felkérték a Prima Primissima díj megújuló arculatának zenei megtervezése, ami gálaműsorára írta meg az ott elhangzott Gradus ad Parnassum című darabját. Ezeken felül több mint 30 színházi előadás és film zeneszerzője. 2014 márciusában a Deine Schönheit ist nichts Wert című film zenéjét az Osztrák Filmakadémia a legjobb filmzenének járó díjával ismerte el, ősszel pedig a bécsi Konzerthaus bízta meg a Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok földjén című szovjet bolsevik-propaganda némafilm zenei aláfestésének megírásával – az ősbemutató 2016 márciusában, magyarországi bemutatója 2017 januárjában volt. A munkásságának körülbelül 30%-át teszik ki a filmes megbízások. Tagja a Magyar és Osztrák Zeneszerzők Egyesületének(wd) 2017-ben alakult Studio 5 nevű zeneszerzőcsoportnak, ami a hagyományból kiinduló új zeneihangversenyek létrehozását tűzte ki célul.

Related Nevek