0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Lukács Miklós  / cimbalomművész /

Forrás: klubradio.hu

Lukács Miklós a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalom művésze. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes szimbiózisban állnak a művészetében!

Több cimbalommű született már az Ő képességeire komponálva, ilyen többek közt Eötvös Péter da capo című műve, Bella Máté Sounds of Generations Y Part II című cimbalomversenye, vagy Fekete Kovács Kornél, Szakcsi Lalatos Béla, Oláh Kálmán,Bacsó Kristóf, valamint Vukán György cimbalomversenyei és Borbély Mihály kettős versenye, amit cimbalomra és tárogatóra komponált!

Eddigi pályafutása alatt olyan zenekaroknak volt már szólistája, mint a BBC Symphony Orchestra, Orchestre de la Suisse, Romande RAI National Symnphony, Orchestra Philharmonishces Staatsorchester Hamburg, ORF Vienna Radio Symphony Orchestra, Remix Ensemble, Israel Contemorary Players, EnsembleMusikfabrik, Ligeti Ensemble, UMZE Kamaraegyüttes, valamint a THReNSeMBLe.

A Jazz műfajában olyan világsztárokkal játszott már együtt, mint Charles Lloyd Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, UriCaine és Frank London. Több mint ötven lemezen hallhatjuk fantasztikus játékát, aminek egyharmada saját produkció.

Koncertjeiről, lemezeiről folyamatosan beszámolnak nem csak nemzetközi és hazai zenei szaklapok, hanem olyan újságok is , mint a The New York Times, Chicago Tribune és The Guardian.

2001 óta a Rajkó-Talentum Tánc-és Zeneművészeti Iskola tanára, illetve tanított a Snétberger Zenei Tehetség Központban is.

Munkásságát eddíg Magyar Örökség,Magyar Művészetért kétszer, valamint Artisjus és Gramofon díjjal jutalmazták.

Lukács Miklós Trió – Cimbiózis

A trió egészen új, a tagjai azonban régóta működnek együtt, így emberileg és zeneileg is tartalmat kap első projektjük – Lukács Miklóstól eredő – elnevezése: Cimbiózis.

„(…) Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen.
Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú.
Nem teljes kompozíciókat, hanem irányokat írok meg. Nagyjából húszperces számok lesznek a koncerteken, amik két vagy három részre tagolhatók.
A két fő szakasz a “prologue” és az “act”, és az actot is megelőzheti egy rész.
Ez a zenei szövet teret enged a szabad játéknak, annak ellenére, hogy vannak kifejezetten kötött, a kortárs klasszikus zenére emlékeztető részei is (…)” – fogalmazott Lukács Miklós, a trió 2013. eleji megalakulásakor.Fidelio.hu-nak adott interjúban.

A trió várva várt első lemeze, a Cimbiózis, 2014. március elsején jelent meg a Fono Records kiadónál.

Szintén a Fonó adta ki a Lukács Miklós Trió – Cimbiózis: Budapest anzix című második lemezét, amely 2015-ben jelent meg.

A Cimbiózis tagjai: Lukács Miklós – cimbalom, Baló István – dob, Orbán György – nagybőgő

Related Nevek