0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Ca Cs Cz

Csík Gusztáv

Csík Gusztáv
jazzma.hu

Csík Gusztáv (külföldön: Gusztav Csik) (Eger, 1943. február 6. –) eMeRTon- és Liszt Ferenc-díjas dzsesszzongorista.

Csík gyermekkorában zongorázni tanult – bár otthon nem volt hangszerük, egy barátjánál ketten gyakoroltak együtt az 1950-es években. Tíz évesen egy alkalommal már az egri Park Hotelben – Kovács Kati pályakezdésének helyszínén – játszott zenekarral, 16 évesen pedig nyári diákmunkaként ugyanott rendszeresen fellépett. A hatvanas évek első felében Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, Charlie Parker zenéjével ismerkedett, s ekkoriban lett elkötelezettje a dzsessznek és a bebop stílusnak.

Előbb az egri Dobó István Gimnáziumban tanult, majd 1962-ben végezte el a miskolci konzervatóriumot (a másutt közölt zeneakadémiai végzettség téves), előbb Miskolcon Szirmai Kálmánnal és együttesével játszott, majd Kertész Kornél segítségével került a Dália Jazz Klubba 1963-ban, és a klub révén lett ismert olyannyira, hogy külföldön – először szocialista Csehszlovákiában – is zenélhetett (Ákos Stefi Szextett). Pege Aladár hívta együttesébe, s vele jutott el 1964-ben először Nyugat-Európába is a frankfurti dzsesszfesztiválra. 1964-ben ismét Németországban játszott Pegével, Lakatos Ablakos Dezső szaxofonossal és Kőszegi Imre dobossal, egy hamburgi bárban pedig megismerkedett Herb Gellerrel. Az ő révén került sor az első rádiófelvételére is a hamburgi rádióban.

1973-ban már tanított az Országos Szórakoztatózenei Központban, mellette számos zenésszel játszott együtt. Állandó formációja a Fogarasi Jánossal és Jávory Vilmossal közösen alkotott Csík Gusztáv Trio lett. 1977-től évekig játszott Tony Scott klarinétossal, s szintén 1977-ben jelent meg első nagylemeze, a Csík Gusztáv Quartet formációval.

1980-ban felhagyott a tanítással, találkozott James B. Woode-dal, Duke Ellington bőgősével, és számos ismert amerikai dzsesszzenésszel játszhatott együtt. Az évtized elején újabb lemeze jelent meg, valamint Svájcban több élőfelvétel is készült. Gyakran hívták a Magyar Rádió Hétvégi Jazz Koncertek műsorába, emellett triójával és más zenészekkel országszerte koncerteket adott. Több ismert külföldi zenészt tudott Magyarországra hozni az 1990-es években: Bobby Durham, Reggie Johnson, Alvin Queen, Wayne Dockery és Douglas Sides is Csík meghívására látogatott ide.

30 éven keresztül, 2010-ig játszott színvonalas svájci szállodákban (Jungfrau, Interlaken, Gstaad, Zürich) ismert dzsesszzenészekkel, 2003-tól az Amerikai Egyesült Államok dzsesszéletébe is bekapcsolódott: zenei igazgatója volt több amerikai projektnek, miközben olyan énekeseknek lehetett a kísérőzenésze, mint Linda Hopkins, Peggi Blu(wd), Joan Faulkner(wd).

Related Nevek