0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Bella Máté

Bella Máté
gradusartist.hu

Bella Máté (Budapest, 1985. november 28. –) Junior Prima, Erkel Ferenc- és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas magyar zeneszerző, egyetemi oktató.

Harmincas éveire meghatározó személyévé vált a magyar zenei életnek: kortárs kompozícióit jelentős nemzetközi együttesek mutatják be, rádiók játsszák könnyűzenei és klasszikus műveit egyaránt, miközben zenés színpadi darabjai is számos helyen megszólalnak. A különböző műfajok esszenciáját megtartva hoz létre új szemléletmóddal komponált alkotásokat.

Szülei mindketten tanárok, dunántúliak. Három fiatalabb testvére van. Wekerlén járt óvodába és általános iskolába.

Zenei tanulmányait az Erkel Ferenc Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolában kezdte, majd az Egyetemi Katolikus Gimnázium diákja lett, ezt követte 2001–2002-ben a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés-zongora szaka – Hajdu Lóránt és Héra András osztályában – és 2002–2006 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, ahol már elsősorban a zeneszerzésre koncentrált Kocsár Miklós tanítványaként. 2006-ban, érettségi után felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. 2009-ben az első Új Magyar Zenei Fórum legfiatalabb díjazottja volt. Az ezen elért első helyezés jelentős ismertséget és elismertséget hozott neki, ami után számos színházi felkérést is kapott.

2010-ben Chuang Tzu’s Dream (Csuang-cu álma) című ensemble művével Istvánffy Benedek-díjat nyert. Ezt a kompozícióját még ugyanebben az évben Lisszabonban a Nemzetközi Zenei Tanács a „30 év alatti” kategóriában ajánlotta a világ számos komolyzenei rádiójának sugárzásra, valamint 2011-ben Budapesten a London Sinfonietta(wd) is bemutatta. 2010-ben Junior Prima díjban is részesült, amivel akkor először ismertek el zeneszerzőt. 2011-ben a Nemzeti Színház Magyar ünnep című előadáshoz írt zeneműve a „legjobb színházi zene” kategóriában megkapta a Színikritikusok Díját.

2011-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés szakán, Fekete Gyula növendékeként. 2013-ban ERASMUS ösztöndíjjal fél évig a krakkói Zeneakadémián(wd) tanult, Wojciech Widłak(wd) osztályában. 2014-ben egy évre elnyerte az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány ösztöndíját, 2017-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa volt. 2016-ban Erkel Ferenc-díjban részesült kiemelkedő zeneszerzői tevékenysége elismeréseként. A Studio 5 néven létrehozott kortárszenei alkotócsoport – ami bemutatkozó koncertje a Zeneakadémia Solti termében 2017 februárjában volt – egyik alapítója. 2018-ban DLA doktori fokozatot szerzett summa cum laude minősítéssel. 2019-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. Ugyanebben az évben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki.

Műveit világszerte olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák, mint a Radio France(wd) központjában (La Maison de la Radio(wd)) a Présences Fesztivál(wd), a müncheni Musica Viva(wd) és Herkulessaal(wd), a Luzerni Fesztivál-Akadémia(wd), a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a Mini-Fesztivál, a Magyar Állami Operaház, a párizsi Cité de la musique(wd) és a New York-i Juilliard School. Magyar és külföldi zenekarok egyaránt műsorra tűzik műveit – többek között: az Ensemble Inter Contemporain(wd), a London Sinfonietta(wd), az Ensemble Modern, a Klangforum Wien, a Münchener Kammerorchester(wd), a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Doelen Ensemble, az UMZE kamaraegyüttes vagy a Budapesti Fesztiválzenekar. 2017. június 26-án a világhírű zürichi Tonhalléban a Chuang Tzu’s Dream című darabja hangzott el – olyan zeneszerzők darabjai mellett, mint Eötvös Péter, Kurtág György, Balogh Máté, Horváth Balázs és Tornyai Péter. A koncerten Eötvös Péter dirigált. 2018-ban a Lethe című művét a Luzerni Fesztivál-Akadémia zenekara adta elő az Elbai Filharmóniában. Színházi kísérőzenéi megszólaltak a Nemzeti Színház, Vígszínház, Budapesti Operettszínház, Budapest Bábszínház és a Magyar Állami Operaház előadásaiban. 2017-ben a Halj már meg! film zenéjéért Magyar Filmdíj a legjobb zeneszerzőnek kategóriájában jelölték. 2020 márciusában a Mostantól című száma, amelynek zenéjét Rácz Gergővel közösen írta, A Dal 2020-as versenyében első helyezett lett és ezzel megkapta az év magyar slágere címet is, illetve nem sokkal ezután „az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele” Fonogram-díjasa lett.

A műfaji sokszínűségben érzi magát komfortosan: a popzenétől a kortárs zenéig több stílusban alkot, ami ritkaságnak számít. Elsősorban klasszikus kortárs zeneszerzőnek tartja magát. Nem keresi a különböző területek közötti átjárhatóságot, elkülöníti a klasszikus zenei gondolkodást és az alkalmazott zeneszerzési feladatokat. Ugyanakkor, mivel látszólag szerteágazó tevékenységei abból a kíváncsiságból táplálkoznak, hogy miként lehet a közönség figyelmét megragadni, ez elősegíti abban, hogy új szemléletmóddal komponált alkotásokat hozzon létre, missziójának tekintve az Y és Z generáció integrálását a komolyzenei életbe, hogy számukra is vonzóvá és befogadhatóvá tegye azt.

Tagja az Artisjus Komolyzenei Szerzői Véleményező Bizottságának, valamint a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és a Magyar Filmakadémia Egyesület zeneszerző szekciójának.

 

Related Nevek