0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Oláh Dezső

jazzma.hu

Az 1986-ban született Oláh Dezső jazz-zeneszerző és zongoraművész Magyarország egyik legtehetségesebb és legígéretesebb fiatal zenésze. A Junior Prima díjas jazz-zongoraművész zenei pályafutását számtalan szakmai díj és a lehető legváltozatosabb zenei együttműködések szegélyezik. 2016 végén jelent meg Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances címmel Bartók 1915-ös zongorára írt művének Oláh Dezső által klasszikus jazz zongoratrióra átdolgozott adaptációja, melyet az Opusban is nagy sikerrel mutattak be. 2018 őszén pedig a szerző Intermezzo I-VII címmel írt darabja volt hallható az Opus színpadán, amit ezúttal új fénytörésben mutat meg triójával.

Az Intermezzo I-VII. című ciklus darabjait Oláh Dezső a hét egyes napjai köré komponálta. A zeneszerző így vall a darabbal kapcsolatos érzéseiről: „Érezted már valaha, hogy életünk egy közjáték? Időnk nagy részét azzal töltjük, hogy kívánt vágyainkat, céljainkat elérhessük. A végcél felé vezető utat rengeteg, egymást követő állomás tarkítja. Ezeket kötik össze az intermezzok, a közjátékok, amikor csak várunk: merre, hogyan, mikor, miért, kivel indulhatunk újra útnak? Talán ekkor élünk igazán? Állunk a válaszút előtt és ezekben az időszakokban van igazán lehetőségünk gondolkodni, körbenézni és megélni az adott pillanatot. Minden nap lezárásában ott rejtezik a következő nap fénye, lehetősége – ahogyan a hétfőben a kedd és abban a szerda. Hogyan tovább az úton? Nem tudjuk, csak egy biztos: soha nem lesz két ugyan olyan szerda. A problémák változnak, az út ugyanaz: előre. Csupán megpróbáljuk átvezetni a hétfőt keddre és így tovább…”

A koncert második felében a Magyar Állami Operaház művészeiből alakult Budapest Fagott Trió csatlakozik hozzájuk. A zenekart Mohai Bálint 2018-ban hívta életre Bánfi József és Tüske Aladár fagottművészekkel. Az együttes célja a fafúvós-, és ezen belül a fagott-repertoár szélesítése, megmutatva a hangszer eddig kevésbé ismert oldalát. Nagysikerű debütáló koncertjüket 2018 őszén adták a Nagyszebeni Ars Hungarica Fesztivál keretein belül, azóta egyre aktívabban koncerteznek itthon és külföldön egyaránt (Tiberius Fesztivál, Martonvásári Beethoven Koncertek, Régi Zeneakadémia Kamarasorozata, Csíki Sörgyár Zenei Estjei, stb.), ahogy több zeneszerzőt is inspiráltak új fagott-művek komponálására, így Oláh Dezsőt, Kedves Csanádot, Werner Gábort. A klasszikus zene magas szintű megszólaltatásán túl missziójuknak tekintik a jazz és a komolyzene ötvözését. Ennek folyományaként első ízben lépnek fel az Oláh Dezső Trió-val közösen az Opus Jazz Club színpadára, ahol a szerző Fagottok farsangja című új művét szólaltatják meg.

Related Nevek