0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Kodály Spicy Jazz zenekar

jegy.hu

A Kodály Spicy Jazz zenekar a Kodály Zoltán halálának ötvenedik évfordulója tiszteletére rendezett Kodály emlékévben indította útjára zenei projektjét a Music Fashion kiadóval közösen. A Kodály Spicy Jazz kulcsfigurája a jazztól a pop-rockzenén át a metálig számos műfajban otthonosan mozgó Cséry Zoltán. A zongorista-zeneszerző-producer újragondolta és 21. szazadi szempontok alapján hangszerelte át Kodály Zoltán néhány közismert művét. A minőségi, mégis könnyed és trendi, laikusok számára is befogadható jazz zenével fűszerezett Kodály darabokon át remélhetőleg még szélesebb közönséghez jut el a „zenei üzenet”. A négy profi muzsikus, (Cséry Zoltán billentyűs-hangszerelő, Görögh Dániel trombitás-művészeti vezető, Szentgallay György basszusgitáros és Köles Márk dobos) a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozog és több hazai zenekarban muzsikál. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át 21. századi szempontok alapján, könnyed, instrumentális jazz stílusban. Mint mondják: „ha pár száz éve lettek volna slágerlisták, az élbolyban biztosan szerepeltek volna népdalok, amelyek ugyanarról szóltak, mint a mai rádiós kedvencek: vágy, szabadság, szerelem, boldogság, szívfájdalom, elválás. A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig eljött az idő, hogy a legismertebb és legkedveltebb művek friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz és „slágerekké” váljanak.”

A Kodály Spicy Jazz jelenleg a Kék nyúllal turnézik itthon, de a magyarországi koncerteken túl az elmúlt másfél évben számos helyen, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Erdélyben és a Felvidéken, de még Afrikában, Marokkóban is felléptek. Tavaly szeptemberben a franciaországi Strasbourgban is ők adtak koncertet az Európa Tanács őszi ülésének első napján, a magyar V4 elnökség megnyitására szervezett eseményen. Idén október 23-án a rangos Bakui Nemzetközi Jazz Fesztivál programjában, valamint a grúziai Tibilisziben is koncerteznek a Kodály által gyűjtött népdalok újragondolt változataival.

A Kodály Spicy Jazz állandó zenekarának tagjai:
Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek (Patché, Subscribe, Kimnovak, Ganxsta Zolee és a Kartel, Special Providence, Kálloy-Molnár Péter, Neoton Jazz, Cotton Club Singers)
Görögh Dániel – trombita (Ladánybene 27, Kowalsky meg a Vega, PASO, Köles Eliza)
Szentgallay György – basszusgitár (Wildflowers Band, Kistehén, Tátrai Tibor, Cliff Moore, Szegedi Deák Big Band)
Köles Márk – dob (Pribojszki Mátyás Band, Budapest Jazz Orchestra, Török Ádám és a Mini Big Band, Kontor Band, Köles Eliza)

Related Nevek