0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Ja Je Ju

Julius Dobos

sonible.com

/szimfonikus, elektronikus/
Dobos Julius Gyula (született Budapesten, Magyarországon) zeneszerző, szintetizátor és zenei producer, legismertebb elektronikus és zenekari zenei megjelenéseiről világszerte. Közkedvelt filmzenéiről, amelyeket Európában és az USA-ban nagy filmekben és televíziós műsorokban használnak.
A Mountain Flying, mely 1999-ben jelent meg az eddigi legnépszerűbb albumával Dobos egy nagyszabású szimfónikuszenekar, kórus és elektronikus zenei projekttel lett az első magyar zeneszerző, aki nemzetközi figyelmet kapott. Nyolc album kiadásával, köztük platina albummal, számtalan film- és televíziós partitúrával Julius Dobos az egyik legkiválóbb közép-európai származású élő elektronikus zeneszerző.
Dobos sajátos zenei stílusát érzelmileg mély, kísérteties dallamok és monumentális hangszerelés, egyedi hangstruktúrák, valamint a szintetizátorok és más elektronikus hangszerek kiterjedt használata jellemzi. Bár klasszikusan képzett, a zeneszerző általában figyelmen kívül hagyja a zeneszerzés formai szabályait. Dobosra a zenei stílusok és más művészeti formák széles skálája hatott, azonban 2009 utáni munkái nem követik a népszerű zenei műfajok trendjeit. Jelenleg az Egyesült Államokban él és tevékenykedik elsősorban psybient, ambient hangszeres elektronikus zenét komponál, feltárva a dallam és a hang feltérképezhetetlen területeit.
Dobos zenéje jól ismert monumentális hangszereléséről. Ezt úgy éri el, hogy nagyszámú texturális és dallamos réteget, mikromódust és ellenmelódiát használ, a hangszerelés gyakran magában foglalja az elektronikus, hagyományos nyugati és etnikai eszközök kombinációját. Az analóg és digitális szintetizátorok, valamint a szoftverek széleskörű és kreatív használata nagy szerepet játszik abban, hogy műveihez érzelmi mélység és szonikus bonyolultság társul. Ahogy a zeneszerző kijelentette: „A hangtervezési munka elengedhetetlen része a zene létrehozásának”. A hagyományos hangszerek használatával végül a hangokra és a ritmusra koncentrál. De a szintetizátorok új dimenzióval bővítik a zenét, a hangokat. Velük kezd el hangnemekben, textúrákban, érzésekben, hangulatokban gondolkodni – „amelyek gyakran fontosabbak, mint maga a dallam.” ( Julius Dobos) Dobosról ismert, hogy szintetizátorok, környezeti felvételek, hangfeldolgozó szoftverek, effekt egységek és kísérleti technikák széles skáláját használja új hangok előállításához. Ezek kiemelkedő szerepet kapnak Electro Scapes és elfelejtett jövő: W1 című albumában, amely kiterjedt hangtervezéssel és hangprogramozási munkával készült. A felszerelést illetően a stúdiófotók olyan vintage és analóg szintetizátorok használatát tárják fel, mint a Crumar Spirit, az Oberheim Matrix, a Sequential Circuits Pro-One, a Minimoog Voyager, a Yamaha CS-60, a Roland TB-303 és számos modern virtuális analóg és digitális szintetizátorok.

Related Nevek