0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z

Dobszay-Meskó Ilona

Dobszay-Meskó Ilona
twelvestoneproductionmusic.com

Dobszay-Meskó Ilona, leánykori nevén Meskó Ilona (Debrecen, 1981. június 21. –) magyar zeneszerző és karmester.

Dobszay Péter karmester, orgonaművész felesége.

A Zeneakadémián 2005-ben zeneszerzés szakon Vajda János, Petrovics Emil, Kocsár Miklós, Fekete Gyula, Vidovszky László, Serei Zsolt, Csemiczky Miklós és Tallér Zsófia vezetésével, 2010-ben karmester szakon Gál Tamás, Ligeti András, Medveczky Ádám és Tihanyi László vezetésével szerzett diplomát. Részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzéskurzusain illetve Jurij Szimonov budapesti karmesterkurzusain. 2002-ben első helyezett a Vántus István nemzetközi zeneszerzőversenyen, 2003-ban a Kincses zeneszerzőversenyen. 2006-ban, 2009-ben és 2010-ben elnyerte a Kodály Zoltán ösztöndíja

Elnökségi tagja a Magyar Zeneszerzők Egyesületének és tagja a Vántus István Társaságnak. Korrepetitorként dolgozott többek között a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés-színházrendező szakán, a Zeneakadémia opera tanszakán, a Radio France Fesztiválon, Montpellierben világhírű művészekkel.
Zeneszerzés tanárai: Vajda János, Kocsár Mikós, Csemiczky Mikós és Petrovics Emil.

2002-ben I. helyezést ért el a Vántus István Zeneszerzésversenyen, melyet 35 éven aluli magyar és határon túli magyar zeneszerzők részére hirdettek meg. 2003-ban a Zeneakadémia által rendezett Kincses nevet viselő zeneszerzőversenyen kapott I. helyezést, ugyanezen a versenyen 2001-ben a legjobb előadó díját nyerte el. Ösztöndíjasként részt vett Sári József ausztriai és Betsy Jolas franciaországi zeneszerzőkurzusán. 2001-2009 között a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zongorakísérője, majd 2007-től zeneszerzés főtárgytanár ugyanott. 2014-től a Bartók Béla zeneművészeti Szakközépiskolában zeneszerzéstanár, 2016-tól mentortanár. A Ventoscala Szimfonikus Zenekarnak 2003-as megalakulása óta karmestere és művészeti vezetője. Számos magyar és nemzetközi mesterkurzuson és hangversenyen zongorakísérőként és korrepetitorként is működik.

2004-ben zeneakadémiai szervezésben a New York-i Juilliard School biztosított koncertlehetőséget Szénné-vált szeretők című darabja bemutatására, 2017-ben Vancouverben képviselte hazánkat az ISCM Fesztiválon Choral című vegyes kari kompozíciójával. 2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló alkotói ösztöndíját.

Művei rendszeresen elhangzanak kortárs zenei sorozatokban, így például az MR3-Bartók Rádióban: Korunk zenéje, ArTRIUM, a Fészek Művész Klubban: Új magyar művek hangversenyciklusa, Átlátszó Hang Új zenei Fesztivál, továbbá az Ifjúsági Kortárszenei Esteken, az Őszi Fesztiválon, Tavaszi Fesztiválon, Mini Fesztiválon, a Café Kortárs Művészeti Fesztiválon. 2004-ben a Római Magyar Akadémia felkérésére komponált. 2007 februárjában az országos főiskolai és zeneakadémiai harsonaversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek. 2010-ben és 2018-ban a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen gyermekkari műve kötelező anyag volt a döntőben illetve a Kórusverseny 50. jubileumi évfordulójára, egyben a város fennállásának 750. évfordulójára Vivat, crescat, floreat címmel írt kórusművet a Kodály kórusnak a gálahangversenyre. 2014-ben az országos főiskolai és zeneakadémiai klarinétversenyre írt kötelező művet, és tagja volt a zsűrinek. 2018-ban és 2019-ben az országos középiskolai és főiskolai gitárversenyre írt kötelező művet. Jancsi és Juliska című mesejátékát szerte az országban játsszák, túl a 80. előadáson szimfonikus zenekari változatban is. Későbbi, Fehérlófia című meséje az 50. előadásnál tart, szintén szimfonikus zenekari változatban is. Legújabb előadása, a Rigócsőr király 2019 őszén indult útjára. 2022-ben a Magyar Kultúra napja tiszteletére Kecskemét város szerzői estet rendezett zenekarra írt kompozícióiból, melyet maga dirigált.

Vendégkarmesterként eleget tett a pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar, Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Operaház Failoni Kamarazenekarának, a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar, a Sinfonietta Erudita, az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar, a Brassai Sámuel Kamarazenekar, a Csíki Kamarazenekar, a Georgius Karmarazenekar (Sepsiszentgyörgy),a Budapesti Vonósok és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar meghívásainak. Karmester tanárai: Gál Tamás, Ligeti András, Youri Simonov, Medveczky Ádám és Tihanyi László.

2009-ben egyedüli magyarként jutott be a világ egyik legnagyobb karmesterversenyének, az 51. Besançoni Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe a legjobb 20 karmester közé, több száz 35 éven aluli versenyzőből kiválasztva.

2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével tartott mesterkurzusait 15 országból látogatták a fiatal karmesterek.

Repertoárja mintegy 200 szimfonikus és versenymű a barokktól a kortárs zenéig.

Related Nevek