0 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T V W Z
Ca Cs Cz

Czomba Imre zeneszerző

Forrás: m.imdb. com

Czomba Imre született Miskolcon 1972 szeptember 9-én.Los Angeles-ben élő magyar zeneszerző, hangszerelő, zenész. (Hangszerei: zongora, billentyűs hangszerek, harmonika, furulya, fuvola).

1991­-ben miskolci zenekarával megnyerte a “Rock Gyermekei” tehetségkutatót. A BME műszaki egyetemen villamosmérnökként tanult 1991-től, mely időszak alatt folyamatosan belekerült a budapesti zenei életbe. Ifj. Rátonyi Róbert és Oláh Kálmán voltak a tanárai. Jazz ­Blues zenekarokban kezdett játszani. Legjelentősebb zenekarok és előadók ebben az időben: Miskolci Dixieland Band, Mama killed the chicken, Palermo Boogie Gang, Török Ádám és a Rabb. 1995­-től a Sztevanovity Zorán zenekarában kezdett játszani, és ez a munkakapcsolat még a mai napig is tart. Madách és a Rock Színház billentyűse lett, számos nyugat európai turnéban részt vett velük.

1995­-től számos produkció zeneszerzője és hangszerelője lett. Szinte az összes működő pop csapattal dolgozott. Legjelentősebb munkái között volt, Cserháti Zsuzsa Add a kezed albuma, amire 8 saját dalt írt. Később a Nox zenekarvezetője és zeneszerzője lett, több dala nagy sikert és kimagasló rádiójátszást ért el. Sikert sikerre halmoztak (pl. VivaComet, Mahasz, Fonogram, Persian Golden Lioness).

Folyamatosan beleszeretett a színházi zenékbe, majd 1999-­ben az Eszenyi Enikő E.tango lemezét készítette, majd későbbi színházi showját is. Sőt a 2006-­os Eszenyi Enikő nagyszerű rendezésében, a legendás Ünnep című dráma zenéjét is ő írta. Első önálló Színházi darabja a Deathtrap előadás volt a Merlin Színházban 1999­-ben. 2007­-ben az a megtiszteltetés érte, hogy augusztus 19-­én a színpaddá átalakított Hősök terén bemutatásra került az első musical­je a Szent István­ – Egy ország születése. A 250 főre kibővített Experidance tánckar, lovas kaszkadőrök, Egyházi Géza, Fonyó Barbara, Fullajtár Andrea, Simon Kornél és Kamarás Iván főszereplésével. 2012­-ben mutatták be Érinthetetlenek című musicalje a Margitszigeti szabadtéri színpadon, ahol karmesterként is debütált. 2013­-ban a Makrancos Kata musical komédiát mutatták be a RaM Collosseum színpadán Détár Enikő, Egyházi Géza és Fonyó Barbara főszereplésével. 2008. október 23­-án Básti Juli, Kulka János, Haumann Péter, Molnár Piroska és Hollósi Frigyes Kossuth-díjas nemzet színészei énekelték az alkalomra írt dalait. Keveházi Gábor koreográfussal is dolgozott egy 50 perces baletten, melyet az Operaházban mutattak be 2009­-ben. Számos musicalénekes lemezére írt dalokat és készítette albumait, a teljesség igénye nélkül: Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Polyák Lilla, Bot Gábor, Miller Zoltán.

2002­-től kezdett el dolgozni az Experi Dance Tánctársulat zeneszerzőjeként. Szerencsés volt a találkozás, így Román Sándor koreográfussal való közös munkák gyümölcse a több mint 15 egész estés színházi show. Revans című darabja az Új Nemzeti Színház első bemutatója volt, Törőcsik Mari és Kovács Ákos szereplésével. 2005-­ben a Steel színházi darab bemutatója Bolzanóban volt, a Bolzan Urban Theatre felkérésére. Az előadás érdekessége, hogy eredetileg a világhírű Enrico Morriconéval is tárgyaltak a darab zenéjének a megírásáról. Majd ennek a műnek a magyarországi bemutatója a MÜPA/Fesztivál Színház első előadása volt. 2006-­ban készült a Nagyidai cigányok című darabja. Ez az egyik legsikeresebb darabja lett az Experidance-nek. Volt bemutatója Norvégiában és játszották a madridi Central Theatre­ben 2 hónapig folyamatosan a nagy sikerre való tekintettel. Az Eszencia című darabjukat 2007-­ben Pekingben mutatták be nagy sikerrel.

Szakmai életének egyik kimagasló pontja, hogy 2008-­ban és 2009-­ben felkérték az augusztus 20-­i nemzeti ünnep tűzijátékának zeneszerzésével. Több, mint 3 millió néző előtt mutatták be a (televíziós nézettségi rekordot döntött) az ő zenéjére készített Tűzijáték Show­-t. 2009-­ben a világhírű Miklósa Erika és Fekete Attila voltak a szólistái a művének.

Több sportesemény hivatalos dala is a nevéhez fűződik:­

2006 Úszó Európa-bajnokság hivatalos dala (Embermadár)­
2008 Magyar olimpiai csapat hivatalos dala (Hajrá Magyarország)
2013 Judo Európa-bajnokság hivatalos dala (Judo)

 

2008­-2009-­ben az Kovács Ákos, “Ákos 40” turnéjában játszott nagy sikerrel. Ákossal a barátságuk és munkakapcsolatuk a 2003-­ban bemutatott Revans óta tart. A mai napig játszik Ákossal, különleges eseményeken, mint zongorista. A “Visszavág a sors” című dala nagy sikerrel szerepel koncertjein.

Számos tévéműsor zenei producere és hangszerelője. Többek közt a 6 szériát megélt “Csináljuk a fesztivál” című MTV­A szuper produkciónak. A showműsor közel 500 dalt dolgozott fel 50 év magyar és külföldi slágereiből. De említhetnénk a “Nagy duett”, “Tánc legendája” és a “Dalnokok ligáját”, ahol az első díjig repítette a Nox zenekart a hangszereléseivel. Több reklám, szignál, tv film és dokumentumfilm zeneszerzője. (Köszönet a szabadság hőseinek, Flow, Holtomiglan, A matter of death and life)

Árpa Attilával készült “Meldrum house” című rövid filmje számos külföldi filmfesztiválon vett részt, díjakat nyert (2012 American International Film Festival “Best Moviewith Supernatural Theme”, 2013 FEBIO International Film Festival “Best Short Film”) illetve nominálták jelentős fesztiválokra. Az Argo 2 nagysikerű Árpa Attila film filmzenéjét is ő írta, melynek a bemutatója 2015 márciusában volt. 2013-tól hollywoodi produkcióban is dolgozik, illetve Los Angelesben él. Nevéhez fűződik többek között a Kölcsönlakás c film zenéje, mely 2019-ben az egyik legnézettebb film volt.

Az amerikai Emmy Television Academy zenei tagozatának aktív tagja. Számos amerikai televíziós sorozatban zeneszerző, musicsupervisor.

Related Nevek